Boektitels als inspiratie

Een bekend idee met boektitels is om een stuk of 5 boeken met aansprekende titels op elkaar te leggen met de ruggen naar je toe en ze zo te rangschikken dat er een titelgedicht ontstaat. Hierbij kun je uiteraard meerdere mogelijkheden uitproberen en dit fotograferen zodat je de ‘beste’ uit de titelgedichten kunt kiezen.

Bijvoorbeeld:
toegift
een pad vol wilde bloemen
de brug naar de hemel
het regent geluk
alles of niets

Een andere mogelijkheid is onderstaande oefening.
Kijk rond – thuis of in de bibliotheek – en noteer 5 boektitels die je opvallen of waar je oog op valt.
Zet de timer op 5 minuten en schrijf het eerste wat in je opkomt n.a.v. de titels. Je hoeft niet alle titels te gebruiken.

Bijvoorbeeld:
Een pad vol wilde bloemen
Brug naar de hemel
Toegift
De tuimelvrouw
Alles of niets
De ruiter in het woud.

Alles of niets zegt de tuimelvrouw. Ze tuimelt van links naar rechts – vanuit het midden wat ze zoekt – maar nog niet kan vinden. Ze weet de weg – ze gaat over een pad vol wilde bloemen. De vogels bemoedigen haar. Een vlinder gaat haar voor. Maar ze tuimelt voor de brug naar de hemel. Verlangen ja. Ze heeft nog wat te doen. Al tuimelend vindt ze het midden tussen mogelijkheden – zoals alle levens tuimellevens zijn. Tuimelend tussen ego en liefde. En één kant wordt steeds zwaarder zodat ze overhellend naar rechts uiteindelijk bij de brug aankomt en haar leven gaat overzien. Ze is dankbaar. Aanvaardend. Ze laat de aarde los. Al de lessen van vergeving. Ze zegent haar kinderen en dierbaren. Bevrijd tuimelt ze de brug over – aan de hand van de liefde.